Zonne-energie

Zonne-energie is de energie van de zon in de vorm van licht en warmte. Het daadwerkelijk omzetten en toepassen van deze energie wordt steeds belangrijker en urgenter. Het licht van de zon wordt benut in zonnepanelen. De warmte van de zon wordt benut in zonnecollectoren, oftewel zonneboilers.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zetten het licht van de zon direct om in elektriciteit. Deze elektriciteit kan worden gebruikt op het moment van opwekken, bijvoorbeeld om de was te doen of de elektrische auto op te laden. Gebeurt dat niet dan wordt de stroom aan het openbare elektriciteitsnet geleverd.

Uiteraard is er inmiddels heel veel informatie te vinden over zonnepanelen. Onze pagina Info duurzaam wonen biedt hier een mooie ingang voor.

Zonnecollectoren

Zonnecollectoren gebruiken de warmte van de zon, de thermische energie, om water te verwarmen. Dit verwarmde water wordt opgeslagen in een zonneboiler, en kan daarna bijvoorbeeld worden gebruikt in de badkamer. Zo’n zonneboiler wordt meestal gekoppeld aan een combiketel die het gebruikte water op de gewenste temperatuur brengt als het warme water in zonneboiler verbruikt is.