Wonen

Duurzaam wonen gaat met name over isoleren, energie opwekken en verwarmen. Hier kom je meer te weten over onze Werkgroep Duurzaamheid en over deze onderwerpen. We noemen ook een aantal partijen die informatie bieden over deze onderwerpen. Wil je zelf een initiatief starten? De werkgroep is je eerste aanspreekpunt.

Werkgroep Duurzaamheid

Door elkaar te helpen is het makkelijker om je woning te verduurzamen. In de wijk delen we kennis en ervaringen over het verduurzamen van je woning, bijvoorbeeld op bewonersavonden. In 2021 is er een inkoopactie opgezet voor zonnepanelen, waar zo’n 40 mensen gebruik van hebben gemaakt. In april 2023 is een enquête gehouden onder bewoners. Daaruit blijkt een brede interesse om de woningen verder te verduurzamen. Het meest genoemd werden vloerisolatie, dakisolatie, warmtepomp, zonnepanelen en groene daken. Bewoners hebben het meest behoefte aan een overzicht van betrouwbare aannemers om het werk uit te voeren, en willen zich inzetten voor een nieuwe gezamenlijke inkoopactie met de buurt. Met een Werkgroep Duurzaamheid geven we hier invulling aan. Voor meer informatie kun je contact opnemen.

Warmtescan

Wij hebben een warmtecamera. Hiermee kunnen we nog beter in kaart brengen waar de energielekken in je woning zitten en nog beter advies geven. Wil je een warmtescan van je huis om de grootste energielekken in kaart te brengen en/of advies op maat voor
je eigen woning? Neem dan contact op met buurtgenoot en energieadviseur Rolf Schipper of met een energieambassadeur van de Biltse Energiecoöperatie BENG!. De adviseur kan met de warmtecamera in beeld brengen waar warmtelekken zitten, en in je woning kijken welke
duurzaamheidsopties het beste zijn. Een adviesbezoek duurt ongeveer een uur. De warmtescan en het bijbehorende energieadvies zijn gratis.

Verduurzamingsmogelijkheden

Er zijn diverse mogelijkheden om je huis te verduurzamen. We leggen er hier een aantal uit.

Isolatie

Duurzaam wonen begint met het binnenshuis houden van de warmte. Isoleren dus! Dit kan op allerlei plekken in je woning, met allerlei verschillende materialen, met ieder hun eigen kosten en hun eigen voor- en nadelen.

Zonne-energie

Duurzame energie opwekken wordt steeds belangrijker en urgenter. Hierbij moet je denken aan opwekking met behulp van zon en wind. Particuliere huiseigenaren richten zich het meest op zonne-energie. Met zonnepanelen wek je stroom op, met een zonneboiler verwarm je water.

Duurzaam verwarmen

Verwarming is de grote energieverbruiker in je huis. Het beslaat pakweg de helft van je energierekening. Met duurzame verwarming kun je flink besparen én ben je klaar voor aardgasvrij wonen.

Informatiebronnen duurzaam wonen

Via internet zijn er veel partijen en bijbehorende websites te vinden die gedetailleerde informatie bieden over “Duurzaam wonen”. Wat houdt het precies in? En hoe kun je het realiseren? We zetten een aantal belangrijke informatiebronnen voor je op een rij.

Dakpannen en Dakisolatie

De dakpannen in onze wijk zijn nu (2023) al bijna 50 jaar oud. Officieel gaan ze 40 jaar mee. Verschillende bewoners denken aan het vervangen van hun dakpannen of hebben dat al gedaan. Als het dak open ligt, kan het dak ook gelijk geïsoleerd worden. Op deze site vind je informatie over deze mogelijkheden en ervaring en offertes van buurtgenoten uit Weltevreden.