Wijk

De wijk Weltevreden ligt in de gemeente De Bilt en valt binnen de kern De Bilt.

De wijk Weltevreden-Zuid in De Bilt

De Belangenvereniging Weltevreden behartigt de belangen van bewoners van de gelijksoortige woningen in de wijk Weltevreden-Zuid.

Bekijk hier de wijk vanuit vogelvlucht.

Straten in de wijk

De volgende straten maken onderdeel uit van de wijk Weltevreden-Zuid.

Henri Dunantplein, Alfred Nobellaan, Prof. Dr. J. Tinbergenweg, Albert Einsteinweg, Francois Mauriacweg, Marie Curieweg, Frederick G. Hopkinsweg, Robert Kochweg, Blauwkapelseweg (gedeelte), Otto Hahnweg, Ralph Buncheweg, Maurice Maeterlinckweg, Lester Pearsonweg.

Herkomst naam

De naam ‘Weltevreden’ is afkomstig van de boerderij(en) ‘Weltevreden’ die vroeger in de wijk lagen. Op de foto boerderij “Oud Weltevreden”, Blauwkapelseweg 90 (links, 1832) en boerderij “Nieuw Weltevreden”, Blauwkapelseweg 88 (rechts).

Boerderijen Weltevreden

De naam ‘Weltevreden’ is in de loop van de 19e eeuw overgegaan naar een eeuwenoude boerderij die tot 1969 ter hoogte van de huidige sporthal stond.

Op de website van de Historische Kring De Bilt kun je meer lezen over de herkomst van Weltevreden. Zie ook het Online Museum De Bilt over de historie van de boerderij Weltevreden en nog verder terug in de tijd het landhuis ‘Weltevreden’.

Op een topografische kaart uit 1944 is zichtbaar dat de wijk in het verleden een agrarische bestemming had.

Woningen in 4 typen

In de wijk Weltevreden-Zuid zijn in totaal 234 éénsgezinswoningen gebouwd, in 4 typen. De 227 woningen van het type A t/m C werden in de periode 1973-1975 gebouwd. De 7 woningen van het type D kwamen in 1987 gereed.

Bouw eerste woningen

In 1973 werd begonnen met de bouw van de eerste woningen aan de Alfred Nobellaan en aan het Henri Dunantplein. Daarna volgden de Blauwkapelseweg, Frederick G. Hopkinsweg, de Marie Curieweg (even nrs) en de Prof. Dr. J. Tinbergenweg.

Daarna waren aan de beurt de Marie Curieweg (oneven nrs), Robert Kochweg, Ralph Buncheweg en Otto Hahnweg. Tenslotte volgden de Francois Mauriacweg, Lester Pearsonweg, Albert Einsteinweg en de Maurice Maeterlinckweg.

De sporthal aan het Henri Dunantplein werd in 1969 gerealiseerd. Het HF Witte Centrum dat daaraan vastzit kwam in 1975 gereed. De gymzaal aan de Marie Curieweg dateert van 1973.

Onze buren

Kubus flat

Aan de Francois Mauriacweg, op de hoek van de Blauwkapelseweg en de Biltse Rading ligt de zogenaamde Kubusflat. Een koop-appartementencomplex van 6 verdiepingen. De bewoners zijn allemaal lid van de eigen Vereniging van Eigenaren (VvE).

Maisonnettes randweg

Aan de Francois Mauriacweg en de Albert Einsteinweg liggen drie woonblokken. Op de begane grond en de 1e verdieping bevinden zich 2-kamerappartementen. Daarboven (2e en 3e verdieping) zijn 3-kamer maisonnettes gesitueerd. De bewoners zijn allemaal lid van de eigen Vereniging van Eigenaren (VvE).

HF Witte Centrum

Aan de noordkant van de wijk ligt het HF Witte Centrum. Een sport- en zalencentrum gebouwd in 1973. Veel verenigingen, uit De Bilt en daarbuiten, maken gebruik van dit Centrum. Aan het eind van het jaar vindt hier het lokale schoolvoetbal toernooi plaats. In het zalencentrum wordt ook de jaarvergadering van de Belangenvereniging Weltevreden georganiseerd.

Henri Dunantflat

Deze flat met negen woonlagen ligt aan het Henri Dunantplein. De bewoners zijn allemaal lid van de eigen Vereniging van Eigenaren (VvE).

Appartementen Prof. Dr. J. Tinbergenweg

Dit appartementencomplex telt zes woonlagen met appartementen in eigendom. De bewoners zijn allemaal lid van de eigen Vereniging van Eigenaren (VvE).