Warmtepompen
Vanaf welke datum is een warmtepomp verplicht?
Vanaf 2026 geldt de verplichting om een hybride warmtepomp aan te schaffen, wanneer je
je CV-ketel gaat vervangen. Je vervangt je CV ketel dan door een full-electric warmtepomp, of door een nieuwe CV-ketel in combinatie met een hybride warmtepomp. Op de website van HIER vind je meer informatie over de nieuwe regeling. Op deze verplichting zijn verschillende uitzonderingen van toepassing rond plaatsing, geluid en terugverdientijd. Vanwege deze uitzonderingen geldt de verplichting voor de huizen in onze wijk Weltevreden-Zuid waarschijnlijk niet. Desalniettemin kan het interessant zijn om naar de mogelijkheid van een hybride warmtepomp te kijken.
Mijn CV-ketel is nu 14 jaar oud en ik twijfel over wat ik zal doen: alleen nieuwe ketel, oude ketel behouden en alvast hybridepomp, nieuwe ketel met hypbridepomp, zolang de CV-ketel het nog doet niets?
Al die opties zijn mogelijk. De beste optie hangt af van de staat van je CV-ketel, de mate van isolatie van je woning, je stookgedrag en je persoonlijk voorkeur. Je kunt een energieadvies aan huis aanvragen bij de belangenvereniging of bij energiecoöperatie BENG! als je wilt dat een deskundige een keer met je meedenkt.
De ontwikkeling van de warmtepompen gaat nog zo snel. Wanneer is de warmtepomp uitontwikkeld en overgaan tot aanschaf zinvol zonder ingehaald te worden door weer nieuwe ontwikkelingen?
Warmtepompen zijn voorlopig nog niet uitontwikkeld. Toch is het nu al interessant om een (hybride) warmtepomp aan te schaffen. Je bespaart daarmee flink op je stookkosten. Als de warmtepomp over 15-20 jaar is afgeschreven, kun je een nieuwer model aanschaffen.
Wat is een handige plek voor plaatsing bij een tussenwoning van 6 meter breed aangezien de afstand tot de erfscheiding 3 meter dient te zijn?
Een ideale plek is er niet bij een tussenwoning. Er zijn regels over maximale geluidsbelasting bij de buren. De meeste warmtepompen maken een hoeveelheid geluid die er toe leidt dat een afstand van ongeveer 3 meter tot de erfscheiding wel nodig is. De geluidsproductie verschilt echter per warmtepomp en dus ook de benodigde afstand tot de buren. Een oplossing kan ook zijn een geluidswerende omkasting aan te schaffen. Hierbij vermindert het geluid aanzienlijk. De warmtepomp zou ook op een stevig dak kunnen staan, bijv. van een schuur of een aanbouw (liever niet op een dakkapel), zolang de afstand tot de CV-aansluiting niet te groot wordt.
Tegenwoordig zijn er ook (hybride) warmtepompen op de markt die volledig binnen te plaatsen zijn. Daarmee is de mogelijke geluidsoverlast voor de buren opgelost. Maar je moet wel goed kijken of je binnen voldoende ruimte hebt naast (of in plaats van) je CV-ketel, en hoe je de geluidsoverlast binnen kan beperken.
Wat zeggen ervaringsdeskundigen?
- Een warmtepomp op de dakkapel geeft trillingsoverlast in het betreffende huis
- Bij een hoekhuis kan de pomp aan de zijkant van het huis geplaatst worden op rubberen poten, dit vermindert de overlast aanzienlijk
- Aanschaf van een warmtepomp heeft pas zin als het huis goed geïsoleerd is
- Een hybride warmtepomp in combinatie met isolatie en vloerverwarming op de begane grond is voldoende om het huis te verwarmen, het douchewater komt van de CV