Verwarmen

Onder de kop “Duurzaam verwarmen” kunnen veel onderwerpen worden geschaard. Je kunt denken aan warmtepompen, waterzijdig inregelen van je cv-installatie, lage temperatuur verwarming, thermostaat een graadje lager zetten, radiatorfolie, thermostaatkranen, infraroodpanelen, houtkachels, etc.
Hieronder een korte uitleg over enkele van deze onderwerpen.

Warmtepompen

De hybride warmtepomp wordt het meest toegepast. Deze brengt via een buitenunit de warmte uit de buitenlucht in je woning. Als het heel koud is zorgt de cv-installatie voor de benodigde extra warmte.
Deze zeer globale omschrijving betreft een lucht/water-warmtepomp. Daarnaast zijn er ook lucht/lucht- en water/water-warmtepompen. Deze worden minder toegepast door particuliere huiseigenaren.

Waterzijdig inregelen

Bij waterzijdig inregelen wordt de cv-installatie zo ingesteld dat het cv-water gelijkmatig over de verwarmingselementen (radiatoren, convectoren) wordt verspreid. Hierdoor verwarm je ruimtes efficiënter en hoeft de cv-pomp minder hard te werken.

Infraroodpanelen

Met elektrische infraroodpanelen verwarm je specifieke ruimtes of plaatsen. Je voelt de warmte alleen binnen het stralingsgebied van de panelen. De lucht in de ruimte wordt niet verwarmd. Doordat infraroodpanelen vrijwel direct warmte afgeven en je ze makkelijk aan- en uitzet, bespaar je energie.

Hout- en pelletkachels

Een ouderwetse openhaard heeft een rendement van 10-20%, terwijl een moderne houtkachel met gemak 80-90% haalt. Een houtkachel stook je met houtblokken, een pelletkachel met houtkorrels.
Belangrijk is dat er vanaf 1 januari 2022 nieuwe Europese richtlijnen gelden voor hout- en pelletkachels. Deze moeten dan aan strengere kwaliteits- en emissie-eisen voldoen.