Verwarmen

Onder de kop “Duurzaam verwarmen” kunnen veel onderwerpen worden geschaard. Je kunt denken aan warmtepompen, waterzijdig inregelen van je cv-installatie, lage temperatuur verwarming, thermostaat een graadje lager zetten, radiatorfolie, thermostaatkranen, infraroodpanelen, houtkachels, etc.
Hieronder een korte uitleg over enkele van deze onderwerpen.

Warmtepompen

Als je huis goed geïsoleerd is, kun je gaan denken aan (deels) gasloos verwarmen. Hiervoor kun je een warmtepomp aanschaffen. Een warmtepomp gebruikt elektriciteit om het water van de CV-installatie te verwarmen. Ook het tapwater kan met een warmtepomp verwarmd worden. Algemene
informatie over warmtepompen vind je bij Milieu Centraal. De markt voor warmtepompen is vrij jong en volop in ontwikkeling. Dit betekent dat er nog voortdurend nieuwe modellen en varianten op de markt komen, wat het kiezen van de juiste warmtepomp best lastig maakt.
Eén van die nieuwe ontwikkelingen is de warmtepomp zonder buiten-unit. Deze staat volledig in de woning, wat de kans op geluidsoverlast naar de buren aanzienlijk vermindert.
Zie ook vragen & antwoorden.

Waterzijdig inregelen

Bij waterzijdig inregelen wordt de cv-installatie zo ingesteld dat het cv-water gelijkmatig over de verwarmingselementen (radiatoren, convectoren) wordt verspreid. Hierdoor verwarm je ruimtes efficiënter en hoeft de cv-pomp minder hard te werken.

Infraroodpanelen

Met elektrische infraroodpanelen verwarm je specifieke ruimtes of plaatsen. Je voelt de warmte alleen binnen het stralingsgebied van de panelen. De lucht in de ruimte wordt niet verwarmd. Doordat infraroodpanelen vrijwel direct warmte afgeven en je ze makkelijk aan- en uitzet, bespaar je energie.

Hout- en pelletkachels

Een ouderwetse openhaard heeft een rendement van 10-20%, terwijl een moderne houtkachel met gemak 80-90% haalt. Een houtkachel stook je met houtblokken, een pelletkachel met houtkorrels.
Belangrijk is dat er vanaf 1 januari 2022 nieuwe Europese richtlijnen gelden voor hout- en pelletkachels. Deze moeten dan aan strengere kwaliteits- en emissie-eisen voldoen.