Isolatie van je woning verbetert het comfort en verlaagt de energierekening. Het (beter) isoleren van je woning kan ook het energielabel van je woning verbeteren.
Een woning kan op meerdere plaatsen geïsoleerd worden. Voor al deze plaatsen bestaan er verschillende isolatiematerialen met hun eigen isolatiewaarden, hun eigen specifieke voor- en nadelen en hun eigen kostenaspect.
Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is het aanbrengen van isolatie in de spouw, de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur. Dit kunnen bijvoorbeeld isolerende korrels, vlokken of schuimen zijn die via boorgaten in het buitenblad van de spouw worden ingespoten.
Bodemisolatie
Bodemisolatie is het bedekken van de bodem van de kruipruimte met een isolatielaag. Deze kan bijvoorbeeld bestaan uit een waterbestendige isolatieplaat of polystyreenchips of schelpen. Door bodemisolatie zal ook de hoeveelheid vocht in de kruipruimte kunnen afnemen.

Vloerisolatie

Vloerisolatie is het isoleren van de onderzijde van de vloer van de begane grond met bijvoorbeeld isolatieplaten, isolatieschuim (PUR) of een folie met luchtkussens. Vloerisolatie heeft doorgaans een hogere isolatiewaarde dan bodemisolatie. Soms wordt vloerisolatie gecombineerd met een vorm van bodemisolatie, zoals bij Tonzon.
Dakisolatie
Dakisolatie kan zowel het hellende dak als het platte dak van de dakkapel betreffen. Isolatie kan aan de buitenzijde of aan de binnenzijde van het dak aangebracht worden. In het laatste geval dienen extra maatregelen getroffen te worden om (vocht)problemen te voorkomen. Lees hier over dakisolatie i.c.m. dakpannen vervangen.

Isolatieglas

Dit betreft het vervangen van het enkelglas door dubbelglas of HR++(+) glas. Er zijn vele soorten isolatieglas. Vervanging kan inhouden dat alleen het glas wordt vervangen of dat dit gecombineerd wordt met een geheel nieuw kozijn. Dit laatste is bijvoorbeeld afhankelijk van de kwaliteit van het bestaande kozijn.