Dakpannen en Dakisolatie

De dakpannen in onze wijk zijn nu (september 2023) al bijna 50 jaar oud. Officieel gaan ze 40 jaar mee. Verschillende bewoners denken aan het vervangen van hun dakpannen. Als het dak open ligt, kan het dak ook gelijk geïsoleerd worden. Hier vind je informatie over deze mogelijkheden en lees je ervaringen en offertes van buurtgenoten uit de wijk.

Dakpannen Vervangen

Eind 2022 heeft een werkgroep van bewoners gekeken naar de mogelijkheid van een gezamenlijke inkoop van nieuwe dakpannen. Na het raadplegen van verschillende leveranciers bleek dat het niet mogelijk was een betere prijs te krijgen dan met individuele aanschaf van een nieuw pannendak. Daarom is besloten om af te zien van gezamenlijke inkoop.

Het is uiteraard nog steeds mogelijk om met een groep bewoners, bijvoorbeeld een blok huizen, gezamenlijk een offerte aan te vragen. Samen optrekken scheelt in het uitzoekwerk. Misschien lukt het alsnog om een kleine korting te regelen. En je hebt maar één keer werkzaamheden in de straat.

Dakisolatie

Je kunt je dak van buiten en van binnen isoleren.

Isolatie van binnen

Isoleren aan de binnenkant levert een hoge isolatiewaarde op, maar is in een bestaande woning vaak veel werk. Hoe je te werk gaat, hangt af van hoe je zolderdak er vanbinnen uit ziet en hoe je het wilt afwerken.

Isolatie van buiten

Isoleren aan de buitenkant is eenvoudiger. Als je de dakpannen verwijdert, kun je isolatiefolie aanbrengen. Het liefst breng je een dikke laag isolatiefolie aan. Helaas wordt je dak daardoor een stuk hoger. Dat betekent dat je overgangen moet maken met de daken van je buren en dat je de dakgoten moet verleggen. Veel mensen vinden dit te duur en te lelijk in het straatbeeld. In onze wijk heeft hier nog niemand voor gekozen.

Het is relatief makkelijk om een dunnere isolatielaag aan te brengen: dun genoeg zodat het hoogteverschil met het dak van je buren verwaarloosbaar is. Wanneer je je dakpannen vervangt, kun je dit gelijk laten aanbrengen. Meerdere bewoners in de buurt hebben deze manier van isoleren toegepast bij de vervanging van hun pannendak.

Isolatie van binnen én buiten

Isolatiemateriaal is normaal luchtdicht om zoveel mogelijk warmte vast te houden. Wanneer je echter zowel buiten als binnen isolatiemateriaal aanbrengt, bestaat er een kans dat er vocht tussen de isolatiestukken blijft zitten. Dat kan leiden tot schimmelvorming. Let daarom op: Als je aan de buitenkant isolatiefolie laat aanbrengen, en je hebt binnen ook isolatiemateriaal (of de mogelijkheid bestaat dat dit in de toekomst nog gebeurt), kies dan voor luchtdoorlatend isolatiefolie aan de buitenkant. Dit folie heeft een iets lagere isolatiewaarde, maar voorkomt wel dat er schimmel ontstaat tussen de lagen.

Leveranciers en Kosten

Een aantal buurtbewoners heeft hun dak inmiddels vervangen. We hebben van drie buurtbewoners hun offertes kunnen bekijken. Hiermee hebben we een idee van de kosten en de leveranciers waar ze mee gewerkt hebben. De kosten van het vervangen van de dakpannen en aanbrengen van isolatie verschilt per leverancier en per type dak: bijv. de aanwezigheid van dakkapellen, zonnepanelen, schoorsteen, etc. Het is daarom altijd nodig een offerte op maat te laten maken.

Leveranciers

Buurtbewoners hebben goede ervaringen met deze leveranciers:

Kosten dakpannen

De kosten voor het vervangen van de dakpannen, inclusief bijkomende kosten voor het vervangen van panlatten, plaatsen van containers, arbeidsloon en BTW, maar exclusief isolatie, lag bij deze drie buurtbewoners tussen de €8.500 en €10.000

Twee van de drie bewoners lieten ook een dunne laag isolatiefolie aanbrengen. De extra kosten hiervoor lagen bij hen tussen de €2.000 en €2.500 euro.

De offertes zijn opgesteld tussen augustus 2022 en mei 2023. Het is goed mogelijk dat de kosten inmiddels door de inflatie en de krapte op de arbeidsmarkt wat hoger liggen.

Persoonlijk advies

Wil je meer weten over dakisolatie? Of wil je graag dat er iemand meekijkt naar wat bij jouw woning de verstandigste manier is om te isoleren? Dan kun je ook vragen om een gratis persoonlijk advies. Rolf Schipper (uit de buurt) of een energieambassadeur van energiecoöperatie BENG! kan dan thuis bij je langs komen. Neem daarvoor contact op met Rolf of direct met BENG!